blog-post-brixtons-12

Înainte să credeți că voi da iama într-un monolog de tipul ”nu există nu pot, există nu vreau”, nu despre asta este vorba aici. Ci despre nu există nu pot, există ”nu știu cum se face”.

Într-o discuție despre producerea de conținut am primit replica ”ție, nu ca mie, ți-e ușor să scrii, doar ești jurnalist, eu sunt programator”. Corect este altfel, realitatea este mai simplă: mie îmi e mai ușor să scriu pentru că am exercițiul scrisului.

Fac o scurtă paranteză înainte de a trece la câteva sfaturi despre scris.

Din punctul meu de vedere, jurnalismul pe bune este cu totul altceva față de cum este el perceput azi. După 5 ani petrecuți în Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării și alții prin redacții de tot soiul scriind de la știri politice, la economie externă, design interior și antreprenoriat, eu nu mă consider un jurnalist în deplinătatea sensului acestei profesii. Ar trebui foarte bine delimitat jurnalismul de tip investigație, reportaj, analiză, relatare de producerea de content pe categorii de interese ale publicului. Ai nevoie de ceva mai mult pentru a te numi cu adevărat jurnalist, un mix foarte complex de capacitate de sinteză, de a face conexiuni, de curaj, de răbdare, de tactici și de un rafinament al condeiului pe care să nu îl poată nimeni confunda cu al altcuiva (și cu siguranță uit câteva îngrediente). Un jurnalist nu produce conținut, deși poate să o facă.

Am închis paranteza.

Restul populației poate produce conținut (despre valoarea lui discutăm în alt articol) cu ajutorul câtorva instrumente: exercițiu constant, lectură, gramatică de fier și structură. Motivul pentru care eu produc conținut mai ușor decât ceilalți este pentru că fac asta de ani întregi. Produc cel puțin 4.000 de cuvinte pe zi, organizate în cel puțin două articole de cel puțin nouă ani. Dar nu aveți nevoie de nouă ani pentru a scrie bine. (Dacă vă definiți corect termenul de ”bine”. Una este un text bine scris, altele sunt Decât o Revistă sau Casa Jurnalistului sau Dilema veche.)

Din punctul meu de vedere, ca să ajungi la nivelul la care scrisul în sine să nu fie o corvoadă ai nevoie să treci prin câțiva pași:

1. Scrie zilnic

Orice. Fie că este lista de cumpărături, o poezie, ce vezi în autobuz sau e-mailuri către un prieten care locuiește în alt stat, scrie. Scrie așa cum gândești pentru a scăpa de limba de lemn, nu te gândi prea mult la început cum să pui cuvintele din cap într-o formă atractivă, fă transcriere de idei. Scrie cu multe propoziții subordonate, cu vocative și cu apoziții, cu cauzale, sau scrie ca la foc automat câte un predicat cu vreo urmă de subiect. Dacă vreunul dintre cuvintele din fraza mea anterioară nu îți este familiar, fie el ”vocativ” sau ”apoziție”, dă o raită printr-o carte de gramatică într-un weekend ca să îți aduci aminte. Poți avea o suită de comparații mai măiastră decât orice pasăre din basme, dacă nu știi să îți numeri i-urile și virgulele sunt opționale, nu te va lua nimeni în serios.

Dacă ai impresia că nu ai timp, te voi contrazice. Gândește-te câți timpi morți ai într-o singură zi, de la cele 4 stații de autobuz până la birou, până la pauza de prânz. Scrie pe telefon, scrie în e-mail, scrie pe șervețele într-un bar când aștepți pe cineva care întârzie 15 minute. Nu trebuie să scrii un roman și nu tot ce scrii trebuie să aibă însemnătate. Exersezi vocabular. Când vei avea ceva important de scris vei găsi repede cuvintele de care ai nevoie.

2. Citește zilnic

Orice. De la eticheta de pe șampon, până la Dune sau manualul de Windows, citește. Nu citi doar pentru informație, citește pentru text, pentru a culege cuvinte, expresii, comparații. Nu trebuie să conspectezi, ele rămân acolo în creier și vei realiza mai târziu că le folosești în scrisul zilnic de care vorbeam mai devreme. Ai nevoie să citești pentru a putea scrie, nu funcționează altfel, chiar dacă ursitoarele la botez s-au bucurat când ai ales stiloul de pe tavă.

Dacă ai impresia că nu ai timp, te voi contrazice. Renunță pentru o lună la una singură dintre rețelele sociale pe care stai. Dacă ești pe Facebook, Pinterest  și Instagram, nu intra cinci zile la rând pe una dintre ele și vezi cât timp câștigi.

3. Cere ajutor

Înțeleg foarte bine de ce mulți oameni nu vor să se arunce online cu textele lor când ei înșiși au impresia că scriu prost. Și e bine să nu o faceți mai ales dacă nu sunteți foarte ospitalieri cu criticile. Sfatul meu este să alegeți un prieten bun, despre care știți că e puțin obsedat de gramatică și care a citit cu cel puțin 10 cărți mai mult decât voi. Rugați-l să vă citească textele. Lăsați-l să taie în carne vie, el și numai el. La finalul zilei, doar el va ști că nu ați pus cratima unde trebuia, că ați învățat, după corectura precedentă, că înainte de ”ci, dar, însă” se pune virgulă, că e minimum și maximum când le punem lângă numerale și că înainte de etc nu există virgulă și așa mai departe. Practic veți avea propriul departament de corectură (da, alea care au dispărut din multe locuri din presa online, din nefericire) care va fi filtrul vostru până când căpătați încredere în ce și mai ales cum scrieți.

4. Lasă subiectele să te găsească

Nu ai inspirație? Ieși din casă. Am avut câteva luni bune în care m-am dus și m-am întors de la serviciu cu taxiul. Încă țineam pe vremea aceea un blog de umor. În tot timpul în care am dat RATB-ul pe taxi nu am scris nici măcar o postare. Pentru că nu mă loveam de niciun subiect. Pentru că nu studiam oamenii nu eram martorul altor conversații accidentale, nu mergeam pe jos să citesc reclamele, anunțurile din ferestre, nu stăteam la coadă la abonamente și nu mai simțeam deloc ritmul orașului. Expuneți-vă situațiilor din care să vă vină idei. Mergeți în locuri diferite, cunoașteți oameni de tot soiul și reveniți la punctul 1 – scrieți despre ele zilnic. Puțin, dar scrieți.

5. Învățați structura tipului de conținut pe care vreți să îl scrieți

Dacă vreți să narați întâmplări, mergeți la manualul de limba română de clasa a cincea (cel puțin așa era pe vremea mea) și revedeți momentele subiectului literar. Dacă vreți să creați articole informative, furați un curs de jurnalism, lecția ”cum se redactează o știre” și lecția ”cum se scrie un lead (șapou) corect”. Dacă vreți să scrieți articole stufoase de analiză sau opinie, dar care să nu îndoape cititorul cu plictiseală, urmăriți documentare, citiți reportaje și (măcar) zona de bloguri din marile publicații quality internaționale.

Tips #1: Încercați pentru o vreme să mai renunțați la telefon și comunicați cu oamenii doar pe e-mail, chatul de facebook, whatsapp sau sms. Forțați-vă pe cât posibil să comunicați în scris.

Tips #2: Citiți cu voce tare ce scrieți. Dacă nu vi se pare nici atunci că textul vostru e scris de un raton cu bicicletă atunci e momentul să îl trimiteți la prietenul cu corectura.

Dacă vi se pare că prietenii voștri vor face prea mult mișto de voi că îi rugați asta atunci aștept articolele voastre pe e-mail la contact@oliviavereha.ro.

Acest articol are 1.202 cuvinte. Voi cât ați scris azi?

 

_______________________

Pst!

Te mai țin două secunde să îți spun că pe 23-24 iunie ne vedem la cursul Online de la A la Zen unde vorbim despre websiteuri, aplicatii, scris, public, tipuri de content, google analytics și multe altele.

Cursul ține două zile în care trecem prin toate punctele cheie utile unui Online Project Manager adevărat – website building, design, content writing, strategii, un strop de social media și analytics. Detalii și înscriere aici

Sharing is caring :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Written by Olivia
I am always online.